ניהול מוניטין ברשת האינטרנט הוא אוסף פעולות של הדחקת תוצאות שליליות של מותג או אדם, ובאמצעות טקטיקות SEO שונות גורמים למנועי החיפוש, ובראשם גוגל, להעלים את התוכן שמזיק למותג או לאדם.
אחת המטרות העיקריות של ניהול מוניטין ברשת עבור מותגים היא לגרום להדחקת התוצאות השליליות למטה, כך אנשים המחפשים מידע על המותג שלך אינם רואים את התוכן השלילי. חשוב לזכור כי בעולם התחרותי בו אנו חיים, כל אזכור שלילי על המותג שלך המופיע באינטרנט עלול לפגוע קשות בתדמית ובהכנסות העסק שלך.
כיום, רוב האנשים מחפשים מידע באינטרנט על עסקים לפני שהם מזמינים מהמותג מוצרים או שירותים. אם גולש מחפש מידע על המותג שלך ומגלה תוצאות שליליות הוא לרוב יעדיף לרכוש את המוצר או השירות מהמתחרים שלך, ומעבר לכך הדירוג של האתר שלך נפגע ואתה עלול לגלות שאינך מופיע בדף הראשון של תוצאות החיפוש - לכן גולשים לא יגיעו לאתר, והמכירות צפויות להיפגע באופן משמעותי.
דוגמאות לתוצאות שליליות : ●פסקי דין מאתרים פתוחים לציבור כמו תוצאות מאתר ”תקדין”. ●כתבה שלילית על המותג ו/או מוצריו באתר חדשותי גדול ופופולרי. ●ביקורת שלילית על המותג שלך או על מוצר שאתה משווק. ●ביקורת שלילית ברשת חברתית כמו פייסבוק. ●דיונים שליליים בפורומים. ●דירוג כוכבים נמוך מאוד בתוצאות החיפוש של גוגל.
כדי לבדוק האם יש תוצאות שליליות על המותג שלך כדאי לבצע חיפוש מהיר בגוגל, עליך להקליד את שם המותג בחלונית החיפוש ואז תוכל לראות האם קיימים אזכורים שליליים על המותג שלך. יש חשיבות רבה למיקום האזכורים השלילים בדף תוצאות החיפוש,
כלומר האם בראש הדף מופיע קישור לאתר שלך והתוצאות השליליות מופיעות למטה או האם רואים קודם את התוצאות השליליות והאתר שלך מופיע במיקום נמוך. רגע לפני שנציג בפניך את הטקטיקות השונות לניהול מוניטין יעיל ואפקטיבי ברשת, כדאי להסביר מה זה בדיוק ניהול מוניטין מקוון באינטרנט באמצעות SEO.
מה זה ניהול מוניטין באינטרנט (ORM – Online Reputation Management)?
ניהול מוניטין הגיע במקור מתחום יחסי הציבור, אך בעידן האינטרנט המהיר והרשתות החברתיות התחום מתמקד בעיקר בהדחקת התוצאות השליליות במנועי החיפוש השונים, ובפרט גוגל.
תוצאות חיוביות או שליליות במנועי החיפוש משפיעות באופן ישיר על פוטנציאל הצמיחה העסקית של המותג שלך. כך לדוגמה, אם גולש מחפש בגוגל מידע על המותג שלך ומגלה שדירוג הכוכבים של העסק נמוך, נניח 1.5 כוכבים מתוך 5 כוכבים אפשריים, הגולש יקבל רושם רע לגבי המותג שלך.
הגולש עלול לחשוב שהשירות והמוצרים שאתה מציע גרועים, לכן הוא יעדיף לא לקחת סיכונים ויפנה לאחד המתחרים שלך. בפועל, במקרים רבים המותג שלך קיבל מספר אזכורים שליליים בגלל לקוחות מאוכזבים או מתוסכלים. עליך לזכור כי בדרך כלל לקוחות מתוסכלים ישאירו תגובות שליליות והם כותבים ביקורת שלילית על המותג כדי שקולם ישמע. מסיבה זו, אחת הטקטיקות לניהול מוניטין באינטרנט באמצעות SEO היא להגדיל את דירוג הכוכבים של המותג שלך, אך זו רק טקטיקה אחת בהתמודדות עם התוצאות השליליות ברשת.
ישנם אתגרים רבים בהתמודדות עם ניהול המוניטין של המותג שלך, לכן מומלץ לפנות לחברה מקצועית ומנוסה בתחום. האתגרים העיקריים של ניהול מוניטין באינטרנט באמצעות SEO ניהול מוניטין באינטרנט מתייחס לנראות המותג שלך ברשת ומכסה את כל הפלטפורמות, ובמיוחד את מנועי החיפוש והרשתות החברתיות. לקוחות מאוכזבים עלולים לכתוב ביקורת שלילית על המותג שלך, להגיש תלונה למועצה לצרכנות,
להפיץ ביקורת שלילית ברשתות החברתיות ועוד. אנו חיים בעידן השיימינג, כל אחד יכול לכתוב חוות דעת שליליות על המותג שלך, להפיץ מידע שקרי ולגרום לנזק תדמיתי משמעותי למותג שלך. חשוב לציין כי גם המתחרים שלך עלולים לפעול בדרכים שונות, ולא תמיד לפי האתיקה, כדי לגרום לפגיעה במוניטין המותג שלך. כל אלו ועוד עשויים לגרום ללקוחות הפוטנציאליים להימנע מפנייה לעסק שלך והתוצאות העסקיות צפויות להיפגע. פרסומים שליליים על המותג שלך באתרים שונים אינם נמצאים בשליטתך, לכל אתר יש מקורות שונים לאינפורמציה ומדיניות אחרת הנוגעת לכתיבת ביקורות, לכן קשה להשפיע עליהם ותדמית המותג שלך עשויה להיפגע. אנשי ה-SEO המתמחים בניהול מוניטין ברשת צריכים להתמודד גם עם קמפיינים שליליים נגד המותג שלך המנוהלים על ידי מתחרים, ובנוסף עליהם למצוא פתרונות יצירתיים להתמודדות עם אזכורים שליליים בשירות גוגל מיי ביזנס.
כדי להתמודד נכון עם תוצאות שליליות ברשת, יש לגבש אסטרטגיה יעילה ולבחור בטקטיקות המתאימות ביותר באמצעות כלי SEO שונים כדי להדחיק מטה את האזכורים השליליים ולחזק את המוניטין של המותג שלך.
איך SEO יכול להשפיע על ניהול מוניטין באינטרנט?
קידום אתרים אורגני (SEO) הוא האסטרטגיה הנכונה והיעילה ביותר לניהול מוניטין במנועי החיפוש, בעיקר בגוגל. באמצעות SEO ניתן לשפר את המוניטין של המותג שלך, לדוגמה בעזרת כתיבת ביקורות חיוביות על המותג, הפצת תכנים חיוביים על המותג באתרים מובילים, ובאמצעות טקטיקות נוספות עליהן נרחיב בהמשך הכתבה. קידום אורגני של האתר בשילוב טקטיקות שונות לדחיקת ולהעלמת התוצאות השליליות – כל אלו ועוד יאפשרו ללקוחות למצוא את המותג שלך בגוגל. עם זאת, במצבים בהם יש אזכורים שליליים רבים על המותג שלך, לדוגמה ביקורות על מוצרים, שירות לקוחות, יחס של עובדים וכו’, יש לגבש אסטרטגיה נכונה לניהול המוניטין אחרת מסתכנים בגל של ביקורות שליליות והמשימה הופכת למורכבת בהרבה. עליך לדעת כי אין פתרונות קסם בתחום ניהול מוניטין באינטרנט, זו משימה מורכבת ומאתגרת הדורשת זמן, התמדה ומשאבים. אסטרטגיה נכונה כוללת צעדים ופעולות שניתן לבצע לדחיקת תוצאות שליליות בזמן קצר ותוכנית פעולה מגובשת לטווח הארוך לשיפור נראות המותג ולחיזוקו ברשת. טקטיקות יעילות ומוכחות לניהול מוניטין עבור המותג שלך כפי שציינו בתחילת הכתבה, יש מגוון רחב של טקטיקות לניהול מוניטין ברשת עבור מותגים. ברוב המקרים מגבשים תוכנית פעולה הכוללת שילוב בין מספר טקטיקות כדי לקדם את נוכחות ונראות המותג שלך ברשת ועל מנת לדכא ולדחוק מטה את התוצאות השליליות.
טקטיקה 1: תוכן ירוק איכותי
תוכן ירוק, באנגלית Evergreen Content, הוא תוכן רלוונטי עבור הגולשים ומטרתו בעיקר לקדם אורגנית את האתר שלך. תוכן ירוק חייב להיות איכותי ולספק ערך לגולשים, הוא נחוץ להגדלת התעבורה לאתר שלך ומשמש לקידום אורגני במנועי החיפוש כמו גוגל. חשוב להדגיש כי תוכן ירוק חייב להיות רלוונטי בהווה ובעתיד, לכן זהו תוכן איכותי ללא תלות במועד פרסומו. התוכן יספק ערך לגולשים במהלך תקופה ממושכת לאחר פרסומו ברשת. לתוכן הירוק ישנה חשיבות רבה במיתוג העסק שלך, התוכן האיכותי זוכה לצפיות רבות ומגיע לקהל יעד רחב. כתיבת תוכן ירוק מקורי ואיכותי נחשבת לטקטיקה יעילה במיוחד במסגרת ניהול מוניטין באמצעות SEO, התוכן מאפשר לך להציג את יתרונות המותג שלך, לחשוף את העסק ומוצריו ולדחוק את האזכורים השליליים.
טקטיקה 2: חיזוק המותג באינטרנט ובניית נכסים דיגיטליים
נוכחות ונראות המותג שלך ברשת האינטרנט משפיעה על התוצאות העסקיות, מותג מוכר זוכה לעניין רב וללקוחות חדשים. יש טכניקות שונות להגברת המודעות למותג שלך, לדוגמה כתיבת והפצת תוכן ירוק, ניהול דף עסקי בפייסבוק, פרסום ממומן ברשתות החברתיות, פרסום באמצעות וידאו, פרופיל ביוטיוב והעלאת סרטונים, ניהול בלוג, כתיבת ערך בויקיפדיה, פודקאסט ופיתוח נכסים דיגיטליים נוספים באינטרנט. חיזוק המותג באינטרנט באמצעות הטקטיקות השונות שציינו מאפשר לך לספר סיפור שונה לחלוטין, וגם התוצאות השליליות נדחקות מטה.
טקטיקה 3: מענה מקצועי ואדיב לביקורות ולתלונות
טקטיקה יעילה המשפיעה לטובה על הגולשים ותורמת לחיזוק המותג. מומלץ לענות לגולשים שכתבו ביקורת או תלונה על המותג שלך, יש להגיב באופן ענייני ומכבד וכך לקוחות פוטנציאליים ישנו את דעתם על המותג ולא יחששו להזמין ממנו מוצר או שירות. כדאי להגיב לתלונות רק באתרים מובילים כמו גוגל (במיוחד בגוגל מיי ביזנס), וואלה, Ynet, ZAP, פייסבוק וכו’.
טקטיקה 4: טיפול פנים ארגוני בתלונות של הלקוחות
תלונות וביקורות שליליות מצד הגולשים פוגעות במיתוג העסק שלך ועלולות להשפיע לרעה על התדמית והמכירות. מעבר לטקטיקות ה-SEO הנפוצות כדי להתמודד עם ניהול המוניטין ברשת עליך גם לברר את התלונה בתוך הארגון ובהתאם לממצאים לטפל בבעיה. כדאי גם לפרסם את הנושא ברבים כדי להוכיח ללקוחות ולגולשים שהמותג שלך מתייחס ברצינות לתלונות ומיישם פעולות בארגון כדי להתייעל ולשפר את השירות ללקוחות.
טקטיקה 5: התייעלות בעסק מונעת תלונות וביקורות שליליות
לבטח אתה יודע שתזונה נכונה מונעת מחלות, לכן אם המותג סובל מתלונות וביקורות שליליות באינטרנט עליך לגבש תוכנית פעולה פנים ארגונית כדי להתייעל, לשפר את השירות, להגביר את מעורבות העובדים ולמנוע תקלות ובעיות שונות. אמנם, כבעל העסק אתה מתמקד בהכנסות וברווחיות, אך שיפור וייעול תהליכי העבודה הפנים ארגוניים משפיעים לטובה על המוניטין ברשת ועל נראות המותג שלך באינטרנט.
טקטיקה 6: יחסי ציבור באינטרנט
יחסי ציבור (PR) נועדו להשפיע על הציבור, או על קהל יעד מסוים, ומטרתם לשפר את המוניטין של המותג. יחסי ציבור באינטרנט הם ויראליים ומבוססים על שיווק ברשתות החברתיות, ובראשן פייסבוק, טוויטר, יוטיוב ובהתאם לצורך לינקדאין. באמצעות יחסי ציבור באינטרנט ניתן ליצור בידול מהמתחרים, לחשוף נכון את המותג ברשת, להציג את החברה ויתרונותיה, לפתח מערכת יחסים לטווח הארוך עם לקוחות קיימים ופוטנציאליים וליצור נכס דיגיטלי בעל ערך ומשמעות. אסטרטגיית יח”צ חייבת להיות מותאמת אישית למותג שלך ויש לגבש דרכי פעולה לנראות נכונה של המותג. אזכורים חיוביים על המותג במנועי החיפוש, ברשתות החברתיות, באתרים מובילים, באינדקסים מקצועיים ועוד – משפיעים לטובה על לקוחות פוטנציאליים המחפשים מידע בגוגל על המותג שלך. לכן, במסגרת ניהול המוניטין למותג שלך חשוב לכלול טכניקות SEO כמו פרסום כתבות שיווקיות בפורטלים גדולים ובעלי תנועה גבוהה של גולשים, לדוגמה באמצעות פרסום תוכן שיווקי על ידי אאוטבריין או טאבולה, כתבות תדמית או כתבות שיווקיות באתרים כמו כלכליסט, מדור הצרכנות של וואלה וכיוצא בזה.
טקטיקה 7: אופטימיזציה להבלטת המותג שלך בשירות גוגל מיי ביזנס
גוגל מציע שירות חינמי לעסקים הנקרא גוגל מיי ביזנס (גוגל לעסק שלי). זהו שירות חינמי מבית גוגל המתאים במיוחד לקידום לוקאלי של עסקים קטנים. האלגוריתם של גוגל מתייחס למידע ולדינמיות של הפרופיל שלך בשירות גוגל לעסקי שלי (GMB), וככל שתשקיע יותר בפרופיל, המותג שלך יתקדם אורגנית בתוצאות החיפוש ויופיע במיקום גבוה יותר. מעבר להשפעה על מיקום האתר בתוצאות החיפוש העסק שלך יופיע גם בגוגל מפות ולקוחות יוכלו לנווט לבית העסק בקלות. כדאי לבקש מלקוחות מרוצים לכתוב ביקורות וחוות דעת חיוביות על המותג שלך, לסמן 5 כוכבים, וחשוב לשמור על פרופיל דינמי כדי לקבל דירוג גבוה יותר בגוגל.
טקטיקה 8: סריקה קבועה של אתרים צד שלישי
טכניקה איכותית המשפיעה לטובה על ניהול המוניטין של המותג שלך ברשת. חשוב לסרוק אתרים מובילים הרלוונטיים למותג שלך כדי לגבש אסטרטגיה נכונה לפרסום ולשיווק המותג באתרים צד שלישי שיכולים לסייע לך להשיג לידים איכותיים. כך לדוגמה, אפשר לחזק את המותג באמצעות קידום העסק באינדקס העסקים של דן אנד ברדסטריט, השתתפות באתרי השוואת מחירים נפוצים ועוד. לסיכום, כדאי להשאיר את ניהול המוניטין ברשת לאנשי המקצוע המנוסים, יש טכניקות רבות ונדרש ידע וניסיון עשיר כדי לדחוק מטה אזכורים שליליים ולשפר את נוכחות ונראות המותג באינטרנט.